T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - Sancak Ortaokulu

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi için Yararlanabileceğiniz Siteler

5. Sınıf Ders Notları 6. Sınıf Ders Notları
https://btydersnotlari.com/5-sinif/  https://btydersnotlari.com/6-sinif/ 
 https://www.bilisimnotlari.net/category/bty-dersi/5-sinif/1-donem/  https://www.bilisimnotlari.net/category/bty-dersi/6-sinif/1-donem-6-sinif/ 
    
 Kodlama  Siteleri   
 Blockly  Code.org
Blockly, Google tarafından geliştirilen görsel tabanlı bir programlama aracıdır.  Araç, daha önceden bilgisayar programlama deneyimi olmayan çocuklar için tasarlanmıştır. Uygulamanın 8 aşaması bulunmaktadır. 8 aşama sonlara doğru gidildikçe ve aşamaların kendi içindeki seviyeleri arttıkça zorlaşmaktadır. Kodlama işlemi bloklarla ya da Java script komutları ile yapılır. Tabletiniz ya da telefonunuz ile de bu aracı kullanabilirsiniz.  Code.org , Hadi Partovi  ve Ali Partovi kardeşler tarafından yönetilen, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.  İlk ortaya çıkış sebepleri ABD 'deki okul öğrencilerini bilgisayar bilimlerini  öğrenmeye teşvik etmektir. İlk hedefleri ABD'deki öğrenciler olsa da 2013'ten bu yana her sene düzenledikleri " Kodlama Saati" etkinliğiyle tüm dünyada bilgisayar bilimi öğrenmeye teşvik etmektedirler.

Nesne tabanlı programlamayı baz alan sistemin çalışma pratiği, blokları çalışma alanına sürükle bırak yaparak gerekli kod bloklarını oluşturup görevi gerçekleştirmeye çalışmaktır. Başarmaları halinde bir sonraki göreve geçiyor, başaramazsa bir ipucu ekranı ile karşılaşıyorlar. Bölümler bazen bir Angry Birds sahnesi, bazen bir Zombi Plants, bazen de bir çizim ekranı olabiliyor. Görevler gittikçe zorlaşarak kodlama ve zihin gelişimi için farklı kazanımları çocuklara kazandırmak amaçlanıyor.

Öğretmenler açısından da güzel bir uygulama. Kendi sınıflarını oluşturarak öğrencilerini bu sınıflara ekleyebiliyorlar. Öğrencilerine belirledikleri görevleri ne derece yapabildiklerini gözlemleme imkanı da sunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin oynadıkları oyun ya da izledikleri çizgi film kahramanlarının site de yer alması öğrencilerin ilgisini daha fazla çekmekte ve eğlenerek kodlama mantığının kavramalarını sağlamaktadır.

https://code.org  adresine tıklayarak siteye giriş yapabiliyorsunuz. Sitedeki kurslar 3 ana gruba ayrılmış durumda. Okul Öncesi Çocuklar ( 4-8) , Hızlandırılmış Kurs ( 9-18) ve Bağımsız Dersler dediği bilgisayarsız kodlama etkinliklerini kapsayan kısım. Bu üç kısım altında her düzeye uygun kodlama alıştırmaları mevcut.

Siteyi üye olmadan da kullanabilirsiniz. Yaptığınız etkinliklere kaldığınız yerden devam edebilmek için üye olmanız gerekir ya da bir sınıf kodu ile giriş yapmalısınız.

 Scratch  Compute.it
 Scratch çocuklara kodlama öğretmek ve algoritma mantığının gelişmesine yardımcı olan bir kodlama kuruluşudur. Aynı zamanda görsel efektlerle interaktif bir şekilde çocukların oyun, animasyon ve dijital hikayeler oluşturmasını sağlayan bir blok kodlama yazılım dilidir.

Çocukların problem çözme yeteneklerinin gelişmesine, hesaplamalı ve hesaplı düşünmeye, sebep sonuç ilişkiyi kurmaya ve üretici bir şekilde kendi kendilerini geliştirmelerine teşvik eder.

Scratch çocuklara yönelik kodlama eğitimlerine yardımcı olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Tamamen ücretsiz ve 70'den fazla dilde kullanılıyor. MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilmiştir.

 Compute It Kodlama Aracı;  klavye ile algoritma yapmak için geliştirilmiş bir uygulamadır. Klavye yön tuşları ile oynanır. 58 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümlerde temel yönlendirme algoritma varken ilerleyen bölümlerde döngüler ve koşullar algoritmaya dahil olmaktadır. Üyelik gerektirmeden kullanılabilmektedir. Diğer kodlama araçlarında kodlar kullanıcı tarafından belirlenirken Compute It Kodlama Aracında verilen kodların ne işlem yaptığını kullanıcının bulması istenmektedir. Kodlama mantığını kavratmak için oldukça eğlenceli ve düşünmeye sevk ettiren bir araçtır.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2022 - Güncelleme: 21.12.2022 20:05 - Görüntülenme: 1732
  Beğen | 18  kişi beğendi